Bent u op zoek naar een speciaalzaak in contactlenzen in regio Zwijnaarde? Kom dan zeker langs bij Optiek Hauman en laat u professioneel adviseren bij de aankoop en het onderhoud. U kan ervoor opteren om lenzen te bestellen via iLens en deze in de zaak op te halen of ze thuis te laten leveren.
Kies de juiste lens
Lenzen kunnen ingedeeld worden in meerdere categorieën:
- Naar materiaal: vormstabiele lenzen, half-harde lenzen en zachte lenzen.
- Naar vervangingstermijn: traditioneel, 6 maand, 1 maand, 14 dagen, 1 week, elke dag.
- Naar functie: correctief, cosmetisch en therapeutisch.
- Naar correctie: sferisch, asferisch, torisch, dubbelzicht, multifocaal.
- Naar watergehalte: laagwater, midwater en hoogwater.
- lenzen met een doel : myopie-controle
Materiaal
Harde lenzen worden in België bijna uitsluitend in hele specifieke gevallen aangepast. Meestal zijn ze vervangen door half-harde lenzen. Die exemplaren zijn even klein (diameter van 9mm tot 10 mm) en voelen even hard aan maar laten wel zuurstof door. Zachte lenzen zijn een stuk groter (diameter van 13,5mm tot 15mm) en zijn plooibaar. Deze lenzen laten altijd zuurstof door.
Vervangingstermijn
Zachte lenzen worden regelmatig vervangen. Dit heeft volgende voordelen:
- U heeft altijd propere lenzen.
- Uw ogen hebben minder kans op ontstekingen.
- U blijft altijd even goed zien.
- U kan de sterkte sneller aanpassen.
- De kostprijs ligt een stuk lager waardoor het minder erg is als een lens scheurt of u er eentje kwijtraakt.
- U hebt meestal reservelenzen op zak.
Functie
Vroeger werd de voorkeur gegeven aan het dragen van lenzen omdat men een bril storend vond. Tegenwoordig zijn lenzen echt een onderdeel van iemands uitstraling geworden en kunnen ze ogen accenturen tot zelfs een andere tint geven.
Correctie
Bijna voor elke oogcorrectie bestaat er een aangepaste lens. We zien echter regelmatig dat mensen met bepaalde correcties niet of moeilijk kunnen wennen aan een geschikte lens. Laat u door ons adviseren.
Myopie-controle
Myopie zorgt op latere leeftijd heel vaak voor oogaandoeningen waardoor het zicht wordt aagetast. Het is dus enorm belangrijk om te proberen de myopie-achteruitgang te controleren en te proberen stabiliseren. Daarom ontstond de mysight contactlens. Heeft je kind een negatieve sterkte, ga dan zeker jaarlijks op controle en vraag naar de oorzaak. Van dit type contactlens kwam in 2022 ook een brillenglas op de markt. Ze bestaan onder namen als Stellest, MyoCare, Sight Vision Glass, ...
Watergehalte
Het watergehalte en andere specifieke kenmerken van de lenzen worden bepaald door de contactlenzenspecialist. Wij voeren de nodige onderzoeken uit en kiezen de lens uit die het best bij uw specifieke situatie past. Slapen met lenzen is niet mogelijk. Er bestaan lenzen die geschikt zijn voor dag en nacht maar die worden enkel nog gedragen wanneer de contactlenzenspecialist of de oogarts het toelaat. Volg strikt dit advies op. Wanneer u geen zin heeft om uw lenzen constant te reinigen, kiest u best voor daglenzen. Ook voor op reis of om mee te zwemmen zijn deze zeer geschikt. Laat uw ogen en uw zicht regelmatig controleren. Contactlenzen zitten rechtstreeks op het oog en een goed onderhoud is cruciaal want niet-aangepaste lenzen kunnen veel schade berokkenen aan het oog.
Onderhoud van lenzen op een correcte manier
Lenzen goed onderhouden, betekent ze goed reinigen en ontsmetten. Alleen daglenzen vragen geen onderhoud omdat u ’s ochtends een nieuw paar draagt en ’s avonds de oude in de vuilbak gooit.
Wanneer u harde of half-harde lenzen heeft, dan moeten ze ’s avonds met een zeepje worden schoongewreven en nadien gespoeld en bewaard in een speciale bewaarvloeistof. Afhankelijk van de eiwitafzetting worden de lenzen minstens één keer per week extra gereinigd met een eiwitverwijderaar. Voor zachte lenzen wordt meestal gekozen voor een peroxidesysteem waar u de lenzen ’s nachts in bewaart. Het is noodzakelijk om lenzen goed te reinigen omdat u op deze manier traanresten, bacteriën, virussen, vuil of stof- en vetdeeltjes vermijdt. U verkleint de kans op besmettingen en beschadigingen aan uw ogen.
Tips voor elke lenzendrager
Vergeet niet:
- Uw handen grondig te wassen voor u de lenzen en uw ogen aanraakt.
- Zet uw lenzen of houdertje nooit in de buurt van een kraan of in de badkamer.
- Uw houdertje goed te reinigen zodat er zich geen schimmels, bacteriën of andere vuilresten kunnen nestelen.
- Dat manueel reinigen van lenzen goed is maar de kans op scheuren en beschadigingen verhoogt.
- Dat het gebruik van een eiwitverwijderaar de levensduur en kwaliteit van uw lenzen sterk kan doen toenemen.
- Ga nooit zwemmen met je lenzen, zorg voor een aangepaste zwembril.
- Let op bij het in de tuin werken want ook daar kunnen schimmels, bacteriën en vuiltjes je lenzen bezoedelen om dan later je oog aan te tasten.
En tot slot:
Lees steeds de bijsluiter van uw product want de meeste producten vereisen een werkings- en neutralisatietijd.